blog2

Povijest i popis varijeteta Koi šarana

Koi riba datira čak do 200. pr. Kr., kada su Kinezi napali Japan i donijeli sa sobom običnog šarana (Cyprinus carpio). Stoljećima su ih Japanci koristili samo kao izvor hrane. Međutim, oko 4. stoljeća, japanski uzgajivači riže počeli su primjećivati da njihovi šarani ponekad pokazuju slučajne šarene mutacije, te su počeli selektivno uzgajati šarane. Tako je nastala moderna japanska koi riba.

Danas postoji impresivnih 13 osnovnih kategorija i preko stotinu različitih podkategorija pasmina koi ribe. Zbog njihovih šarenih uzoraka i različitih varijacija, postale su značajne u japanskoj kulturi te vrijedne hobistima i uzgajivačima.

KOHAKU:

“Počinje s Kohakuom i završava s Kohakuom”, kao što mnogi hobisti koi riba kažu!

Kada razmišljate o koi ribama, velike su šanse da barem jednu od tri Gosanke pasmine imate na umu. Gosanke znači “tri obitelji” na japanskom jeziku. Taj se izraz koristi za tri stvari koje najbolje predstavljaju kategoriju. U svijetu koi riba, to se odnosi na Kohaku, Taisho Sanshoku i Showa Sanshoku. Te tri pasmine su najvažnije, najpopularnije i nagrađivane pasmine koi riba zbog njihove dugotrajne reputacije da imaju najbolju boju, veličinu i oblik.

Kohaku je jedna od najstarijih i najpopularnijih pasmina koi riba. Prepoznatljivi su po svom čistom bijelom tijelu i svijetlo crvenim oznakama (hi). Ime Kohaku znači “jantar” na japanskom jeziku, što opisuje njihove lijepe i vatrene oznake. Postoji mnogo različitih varijeteta Kohaku pasmine s različitim uzorcima hi. Nekoliko tih varijeteta uključuje Nidon Kohaku, Sandan Kohaku i Tancho Kohaku.

Kohaku se obično ocjenjuju po svjetlini boje i oštrini rubova njihovih hi oznaka. Dobar Kohaku će imati besprijekornu, čistu bijelu bazu s oštrim, dosljedno narančasto-crvenim hi oznakama. Točan ton hi nije toliko važan, sve dok je sve jednako iste nijanse. Kohaku bi također trebao biti velik i pun, što je jasan znak zdravog ribljeg primjerka.

Točan podrijetlo Kohaku pasmine je predmet spekulacija, ali široko se prihvaća da su stvoreni križanjem bijele ženke s crvenom glavom i bijelog mužjaka s uzorkom cvijeta trešnje. Druga teorija je da se ova bijela i crvena obojenost pojavila kao posljedica slučajne mutacije gena u 1880-ima i bila toliko jedinstvena i privlačna da su ljudi počeli selektivno uzgajati za nju.

TAISHO SANSHOKU:

Također poznata kao Taisho Sanke, ili jednostavno Taisho ili Sanke, ova pasmina dobila je ime po razdoblju u Japanu u kojem su stvoreni – Taisho Era (1912-1926). Kada su uzgajivači koi riba primijetili male, razbacane, crne mrlje na leđima svojih Kohaku, počeli su selektivno uzgajati ribe s tim karakteristikama. Te su mrlje kasnije postale poznate kao sumi.

Koi riba koja ima tri boje naziva se Sanshoku. Taisho je upravo to, sastoji se od crvene, bijele i crne boje. Kvalitetan Taisho će imati bezgrešnu, čistu bijelu podlogu s konzistentnim narančasto-crvenim hi-om. Također, njegove sumi crne su poput tinte i relativno ravnomjerno raspoređene po tijelu. Nije važno jesu li sumi na crvenoj (naziva se Tsubo Sumi) ili na bijeloj (naziva se Kasane Sumi), iako na glavi ne bi smjelo biti nikakvih sumi oznaka.

SHOWA SANSHOKU:

Showa je jedna od najmlađih sorti koi ribica. Potpuno je usavršena tek 1965. godine tijekom Showa ere u Japanu, nakon čega je i dobila ime. Showa se pojavio 1927. godine, kada je uzgajivač po imenu Jukichi Hoshino prekrižio Kohaku (bijelo-crvenu boju) s ki utsuri (žutom ribom s crnim prugama). Showa nije odmah postao popularan, jer je žuta boja ki utsuri-ja rezultirala mladuncima Showa s neugodnim, neprivlačnim crvenim i bijelim bojama.

Tek u 1960-ima drugi uzgajivač, Tomiji Kobayashi, ukrstio je svoje Showe s Kohakusima koji su imali intenzivno crvenu boju, što je rezultiralo atraktivnijim Showama poznatijim kao Kobayashi Showa. Ova linija je na čemu se većina modernih Showa temelji, a često se naziva stari stil Showa.

Showa ima crno tijelo s bijelim (shiro) i crvenim oznakama. Visokokvalitetan Showa bit će uglavnom crn s malo bijelog da bi ga naglasio. Njihovo hi trebalo bi biti svijetlo i živahno s oštrim rubovima. Sumi bi se trebao stapati s njihovim perajama, nazvanim motoguro. Vrlo traženi uzorak na Showa je sumi plamen na njihovoj glavi. Vrlo je teško uzgajati visokokvalitetne Showe jer im se uzorci stalno mijenjaju tijekom juvenilnog stadija i ne postaju trajni sve dok ne odrastu.

Teško je razlikovati Showu i Sanke jer izgledaju vrlo slično, ali ne bojte se! Postoji mnogo načina da ih razlikujete, ali samo zapamtite ovaj karakterističan znak: Showa će uvijek imati više crne boje nego Sanke, a ako ima crne boje na glavi, to je Showa!

CHAGOI:

Chagoi je nježni div, poznat po pozdravljanju vlasnika kada im se prilaze, čak i jedenju iz ruku ljudi!

Ova posebna vrsta koi riba će brže rasti u veličini nego većina drugih zbog svog ogromnog apetita. Većina odraslih narast će do 100cm ili više. Općenito pravilo je da, ako je mladi Chagoi dobro građen i robustan, to znači da će narasti u veliku ribu kao odrasla jedinka.

Chagoi je nazvan po japanskoj riječi za “čaj” zato što će najvrjedniji i najtraženiji Chagoi biti lijepa, mliječno smeđa boja (svijetlo smeđa). Međutim, mogu biti u mnogo različitih nijansi smeđe boje, a ponekad čak i zelene. Neki popularni tipovi Chagoija su Rootbeer Chagoi (crvenkasto smeđi), Green Chagoi (blijedo zelena) i Brown Chagoi (raspon od svijetlo smeđe do tamno smeđe).

Različite boje bit će ocjenjivane prema vlastitoj kategoriji i imat će vlastite jedinstvene osobnosti/kvalitete. Ali općenito, dobar kvalitetni Chagoi će imati jednaku boju, veliko i puno tijelo te ljuskice koje se poravnaju jedna s drugom.

TANCHO:

Sve koi ribe imaju veliki kulturni značaj u Japanu, međutim Tancho je podigao stvari na drugu razinu. Ne samo da očigledno izgledaju kao japanska zastava, već su također nazvani po svetoj japanskoj rodači (Grus japonensis), poznatoj kao “tancho” na japanskom. Ove rodače se smatra bajkovitima jer žive preko tisuću godina i simbol su sreće i vjernosti.

Tanchos su jedna od najrjeđih vrsta koi riba jer se ne mogu selektivno uzgajati. To je zato što su tehnički Kohaku, Taisho ili Showa koji su slučajno rođeni s samo jednom crvenom mrljom na glavi umjesto cijelog uzorka (hi).

Selektivno uzgajanje za njih je izuzetno teško jer postoji mnoštvo genetskih alela odgovornih za koi bojenje i uzorak, pa se ova vrsta često traži zbog svoje rijetkosti i nemogućnosti da se dosljedno ili u velikom broju uzgaja, čak i među Gosanke vrstama. Ako želite imati određenu vrstu koi riba, poput Tancho, uvijek postoji značajna šansa da će čak i uzgoj s dva Tancho roditelja dati potomstvo koje izgleda potpuno drugačije.

Sve Tancho koi ribe imat će karakterističnu crvenu mrlju, ali boja njihova tijela će varirati ovisno o vrsti roditelja. Tijelo im može biti čisto bijelo (Tancho Kohaku), bijelo s malim crnim mrljama (Tancho Sanke) ili bijelo s velikim crnim trakama (Tancho Showa). Savršeni Tancho imat će čistu bijelu bazu, crno-ink mrlje sumi i grimiznu crvenu mrlju u središtu glave. Prihvatljivo je da ova mrlja dolazi u ovalnom, srcolikom ili dijamantnom obliku, ali krug je najpopularniji.

UTSURI:

Utsuri, poznat i kao Utsurimono, je sorta nastala iz Showa koi riba. Trebalo je gotovo 65 godina da se Utsuri usavrši, ali rezultati su bili vrijedni čekanja!

Utsuri je zapanjujuća sorta koi riba poznata po svojim visoko kontrastnim uzorcima sumi i druge naglašene boje. Trenutno postoji samo tri vrste Utsuri riba. Shiro Utsuri je crno-bijeli, Hi Utsuri je crno-crveni, a Ki Utsuri je crno-žuti.

Kvalitetan Utsuri će imati tinte-crno sumi i bogatu naglašenu boju – bilo da je bijela, crvena ili žuta – s jasnim rubovima. Idealno, imat će nešto što se zove hachiware: crno na jednoj strani glave i naglašenu boju na drugoj. Iako uzgajivači mogu uzgajati atraktivne Utsuri, rijetko pobjeđuju na izložbama jer ne rastu do veličine prikladne za izložbu.

ASAGI:

Za razliku od mnogih drugih vrsta koi riba, Asagi ima prigušenu boju koja se smatra stjecanim ukusom. Unatoč tome, one su jedne od najpopularnijih u koi zajednici!

Asagi ima metalno plavo-sive ljuskice na leđima s uzorkom ljuskica nalik na dijamante. Na svojim stranama, donjoj strani i repu imaju svijetle crvene oznake (hi) koje se ističu u kontrastu s ostatkom njihovih prigušenih tijela. Neki Asagi imaju više crvene boje od drugih (Hi Asagi), dok drugi mogu imati bijelu traku boje između sivih ljuskica i crvenog hi (Taki Asagi).

Vrlo je teško uzgojiti besprijekornog Asagi. Dobar kvalitet Asagi će imati čistu bijelu glavu, ali često se rađaju sivih glava. Njihov hi trebao bi biti simetričan i dobro definiran, bez raspršene pigmentacije na ostalim bojama njihovog tijela. Mnogi uzgajivači također žele da im Asagi imaju crvene oči umjesto standardne crne, što je samo moguće uz genetsku mutaciju.

Jedinstvena (i zastrašujuća) osobina koju Asagi imaju je da se često rađaju s prozirnom kožom na svojim glavama koja omogućuje da se vidi njihova lubanja. Srećom, uvijek izrastu iz toga.

BEKKO:

Bekko je sorta poznata po svojoj jednostavnosti. Mogu biti tri različite osnovne boje: bijela (Shiro Bekko), crvena (Aka Bekko) i žuta (Ki Bekko). Shiro Utsuri je najčešći, dok je Ki Bekko najrjeđi.

Nakon svoje osnovne boje, Bekko ima rasute, ali uravnotežene crne mrlje (sumi) koje idu niz leđa. Kvalitetni Bekko imaju svijetle, vibrantne boje, tinte crno sumi i po mogućnosti čistu bijelu glavu. Njihov sumi treba započeti točno na ramenu i nastaviti se do repa. Također je poželjno da imaju plave oči.

Trebalo bi napomenuti da ako Shiro Bekko ima bilo kakvu crvenu oznaku, automatski se klasificira kao Sanke, čak i ako je to samo mala točka. Isto vrijedi i ako Ki ili Aka Bekko imaju bilo kakve bijele oznake.

SHUSUI:

U svijetu koi riba, moguće je da koi riba nema ljuske. Ova karakteristika naziva se Doitsu, a Shusui je bio prvi svoje vrste!

Shusui su stvoreni ukrštanjem Doitsugoi (njemačka šaranska riba bez ljuske) s Asagi i rezultat je u osnovi bio Asagi bez ljuski. To možda ne izgleda uzbudljivo jer je moguće da svaka sorta koi riba bude Doitsu; međutim, Shusui je značajan zbog svoje povijesti kao prve uspješne Doitsu pasmine i jer, zajedno s Asagi, jedina je druga sorta koi ribe s plavom bojom.

Budući da su Shusui ribe bez ljuske, mogu bolje pokazati svoju jedinstvenu boju. Baš kao i Asagi, imaju plavi uzorak na leđima, crveno (hi) koji teče duž njihovih bočnih strana, i bijelo (shiro) između. Kvalitetan Shusui imat će dobru simetriju duž lateralne linije njihovih leđa kao i hi na obrazima, glavi, perajima i naravno, duž njihovih strana.

KOROMO:

Riječ koromo u japanskom znači “odjeven”, što savršeno opisuje jedinstvenu boju ljuski na Koromo varijanti.

Koromo varijantu su stvorili uzgojem muškog Kohaku i ženske Asagi. Stoga Koromo ima crvene oznake (hi) karakteristične za Kohaku, s indigo nijansom Asagija na vrhovima ljuska. Mogu biti Ai Koromo (crveno-bijeli), Koromo Sanshoku (crveno-bijeli s malim crnim točkicama), Koromo Showa (crveno-bijeli s velikim crnim mrljama) i još nekoliko drugih.

Kvalitetan Koromo treba imati lijepi Kohaku uzorak s indigo nijansom u obliku polumjeseca na njihovim ljuskama. Ova nijansa treba biti uređena i uvijek se pojavljivati samo na njihovom hi. Ova nijansa može tamniti s godinama, što može postati previše dominirajuće da bi se smatralo kvalitetnom kako raste.

Vrlo je teško uzgojiti dobrog Koromo zbog svih ovih specifičnih kvalifikacija.

GOSHIKI:

Goshiki na japanskom znači “pet boja”, a odnosi se na Goshiki koi ribe koje su kombinacija crne, crvene, bijele, smeđe/sive i plave boje. Pravi Goshiki bi trebao imati bijelu bazu s Kohaku poput hi uzorkovanja, naglašenog rektikuliranim (ili mrežastim) uzorkom crne, plave i sive ili smeđe boje. Njihove hi ploče trebaju biti izrazito svijetle i hrabre, dok bi im peraje uvijek trebale biti potpuno bijele. Često se boje rektikulacije isprepliću i miješaju, pa je razlikovati pet različitih boja u većini Goshiki koi riba malo teško.

Goshiki koi ribe su prvotno uzgajane u ranim 1900-ima, ali njihovo točno podrijetlo je donekle osporeno. Neki vjeruju da je prvi Goshiki uzgojen križanjem Sanke kako bi se dobila živahna bijela i crvena boja s Asagi kako bi se dobile šarene rektikulacije. Druga često zastupana teorija je da je Asagi uzgojen s Kohaku. Genetske studije čini se ukazuju na potonju.

KIN GIN RIN:

Kin Gin Rin zapravo nije posebna sorta koi riba, već se odnosi na vrstu ljuska. Kin Gin Rin otprilike znači “zlatno srebrne reflektirajuće ljuske” i odnosi se na koi ribine metalne, sjajne, reflektirajuće ljuske. Unutar toga postoje dvije podvrste: Gin Rin koi imaju srebrne ili sjajno bijele ljuske, dok Kin Rin koi imaju ljuske s reflektirajućim zlatnim ili ponekad brončanim tonovima. Razlog ovih dijamantnih ljuska je prisutnost kristalinskog pigmenta poznatog kao guanin, koji prirodno postoji u nekim ribama kao sredstvo za pomoć u prilagodbi okolišu i manje uočljivosti predatorima. Koi uzgajivači su to otkrili i selektivno birali da istaknu ovu karakteristiku kod Kin Gin Rin koi riba.

Da bi se smatrala Kin Gin Rin koi ribom, riba mora imati najmanje tri pune redove metalnih ljuska. Osim toga, Kin Gin Rin će imati isti broj metalnih ljuska tijekom cijelog života. Iz tog razloga, ova vrsta koi riba će se činiti svjetlija s intenzivnijim refleksijama kad je mlada nego kao odrasla Kin Gin Rin. Kako riba stari, koža se počinje formirati oko ljuska, što ih čini više razmaknutima. To se naziva Furkurin. Ponekad se i sama koža sjaji metalno (Hikari), što daje ribi izgled još više nalik dijamantu nego kad je bila mlada. To je često vrlo poželjno na natjecanjima koi riba.

Sve vrste koi riba mogu posjedovati Kin Gin Rin ljuske, uključujući Kohaku, Chagoi, Showa i druge.

OGON:

Ogon su koi koji posjeduju samo jednu čvrstu boju i dijele se u dvije osnovne kategorije: platinum i yamabuki. Platinum Ogon su jednobojni, sjajni srebrno-bijeli, dok yamabuki Ogon dolaze u toplijim nijansama poput zlata, žute ili brončane boje. Ogon koi mogu biti Doitsu (bez ljuskica) ili Kin Gin Rin (metalne ljuske). Pravi Ogon bi trebao izgledati metalno i sjajno, bez obzira je li to rezultat Hikari (sjajne kože) u odsutnosti ljuskica ili Kin Gin Rin ljuskica.

Ogon koi su relativno nova vrsta u usporedbi s mnogim drugima koje su razvijene prije stotine godina. Navodno, u 1910-ima, neka su se djeca igrala uz rijeku i uhvatila tamno obojenu krapa sa sjajnim ljuskama. Lokalni čovjek, Sawata Aoki, udomio je krapa i posvetio sljedećih nekoliko desetljeća selektivnom uzgoju kako bi dobio koi ribe s potpuno metalnim tijelima. Trebalo mu je 25 godina da stvori prvi Ogon koi.

To su neke od najprijateljskijih i najkomunikativnijih koi riba, što ih čini omiljenima među vlasnicima koi riba, čak i ako se ne natječu.

– Nordin Trobradovic, Koi HR

Prijavite se na naš newsletter

Prijavite se na naš newsletter kako biste primali najnovije vijesti i informacije vezane uz KOI & BONSAI SHOW ZAGREB.

not clickable

Prijavite se na naš newsletter, kako bi osvojili vrijedne nagrade.

Vidimo se na Koi & Bonsai Showu u Family Mallu!